Saturday, July 6, 2013

Doli libri me i ri: "Poeti i Malesise Prendush Gega" Artist i Merituar.

Shkrimtari i njohur Pukjan Prof.Xhemal Meçi vjen tek lexuesit Pukjan me librin me te ri te titulluar:

"Poeti i Malesise Prendush Gega" Artist i Merituar.

Prendush Gega u lind me 2 guht 1850 ne shtatin Bicaj, dikur lagje e Kabasht. I ati quhej Gege Paloka. E ema Lene, bi prej Qerreti te Vogel. Edhe e shoqaja quhej Lene. Kane pase nje vajze, e martur ne Fierze.

Prendush Gega (1850-1938) eshte autor i me se 100 kengeve historike, shoqerore dhe humori e satirash per me se 50 vjet krijimtari.

Kenget e tij me tematike historike qe prej Lidhjes Shqiptare te Prizrenit, Lufta per Liri e Pavaresi, Lufta kunder pushtuesve serbo-malazezze e tjere deri me 1920, bashke me kenge per Bajram Beg Currin si edhe  kenget  e kundershtimit te taksave te pazakonta, pasojat e Kryngritjes 1926 deri tek kenge per Mbretin Zogu I; te cilat ne teresi u bene model, shembulli, "kengetore" (shkolle rapsodie) per rapsodet pasardhes.

Kane mbete kenge lapidar kenget per Rrethimin e Shkodres, Lufta e Fletit; kenge per Gjin Leken, Zeke Jakinin,  Mustaf Age Kryeziun, Ndrec Mar Deden, Sali Kabashin, Nikolle Currin etj.
Kjo krijimtari e rrale eshte kenduar qe prej rrafshit te Dukagjinit, Kosove, deri ne Brigjet e Adriatikut, si edhe ne festivale kombetare.
Emigrantet i kane kenduar edhe ne Europen Veriore e Perendimore ne SHBA (USA).

Studiues dhe profesore te shquar e kane quajte:

-Poeti i Kabashit (L.Shantoja, 1921)
-Histori e Gjalle (Migjeni, 1936)
-Poeti i Malesise (Prof,E.Koliqi, 1942)
-Nje rapsod i madh (Prof.Z.Sako.1971)
-Poet popullore i Kabashit (Prof. J.Kastrati, 1982)
-Figure Emblematike (Prof. A.Xhangolli, 2010)

Ky eshte vellimi i pare.

Kete liber mund ta gjeni prane Muzeut te qytetit te Pukes me cimin 600 leke.

__________
Pergatiti: Gezim Kopani
Foto; Forumi Pukjan
Date: 05.07.2013

No comments:

Post a Comment