Friday, February 15, 2013

Vlersimi: Nuk merret vendim per vlersimin e figurave atdhetare nga Komisioni i vlersimit te figurave atdhetare.

Qe nga muaji nentor te vitit  2012 ne Puke eshte ngritur nje grup pune i cili ne kuader te 100 vjetorit te Pavaresise se Shqiperise ka pergatitur nje dosje per  vlersimin disa figura atdhetare te rene per Liri dhe Pavaresi.

Sipas informacineve te Forumi Pukjan ky grup pune i perbere nga prof.Xhemal Meçi , N/Kryetari i Keshillit te Qarkut Shkoder Ferit Ringaj dhe te tjere qe ne muajin dhjetor 2012 ka dorzuar rreth 20 dosje vlersimi per atdhetaret Pukjan ne Keshillin e Qarkut Shkoder.
Edhe pse ka kaluar nje kohe e gjate Keshilli i Qarkut Shkoder ende nuk ka zbardh asnje vendim mbi vlersimin e personave atdhetare te rene per Liri dhe Pavaresi.
Ky eshte nje projekt i ketij institucioni i cili pritet te vlerson figurat atdhetare te rene per Liri dhe Pavaresi ne Qarkun e Shkodres.
Sipas burimeve te Forumi Pukjan , Puka ka kerkuar te vlersohen keto figura:

1. Ndue Mark Rrucaj      (1880-1912, rene per clirimin e Pukes)
2. Keqan Qerim Neziri     (1870-1912, rene per çlirimin e Pukes)
3. Rexhe Adem Baci        ( 1885-1913, rene ne lufte per mbrotjen e Shkodres)
4. Mustaf Adem Braha    (1842-1912, rene ne lufte me serbe) 
5. Frrok Kole Gjergji       ( 1870-1912, rene per çlirimin e Pukes)  
6. Deme Ismail Ibrahimi   (1864-1913, rene ne mbrojtje te Shkodres)
7. Kurt Nezir Cina            (1870-1913, rene ne mbrojtje te Shkodres)
8. Pjeter Preng Qafa        (1870-1914, rene ne qeverin e princ Vidit)
9. Myftar Selami              (1970-1914, rene ne lufte kunder pushtimit Serb)
10. Ndoc Mark Deda      (1880-1915, rene ne lufte kunder pushtimit Serb)
11. Zeke Nikoll Curri      (1892-1917,rene ne luften e Austrohungarise)
12. Cup Preng Qafa         (1877-1915, rene ne lufte kunder pushtimit Serb)
13. Preng Ndue Curri       (1885-1971, ne luften e Austrohungarise)
14. Pal Gjon Prendi          (1895-1917, ne luften e Austrohungarise)
15. Qerim Sokoli             (1860-1925, ne luften kunder Serbis)
16. Mark Mem Mema   (1904-1945, vra nga rregjimi komunist)
17. Bibe Ded Gjoka        (1912-1945, vra nga rregjimi komunist).

Ky eshte nje studim i hollesishem i bere nga historiani i njohur Prof.Xhemal Meçi i cili ne menyre te vazhdueshme punon per nxjerrjen ne pah te vlerave historike dhe atdhetare qe ka rrethi i Pukes.
Ende nuk eshte bere e qarte se cilat jane arsyet qe  Keshilli i Qarkut Shkoder nuk ka marr vendim per te bere propozimin Presidentit te Shqiperise per dekorimin e ketyre figurave atdhetare te rrethit te Pukes por edhe te Shkodres dhe Malesise se madhe.
________
Pergatiti: Forumi Pukjan
dt.15.02.2013
                                                                                                                                                                                                                

No comments:

Post a Comment