Wednesday, December 18, 2013

Kurt Nezir Cina (Deshmor i rene per Liri e Pavaresi)

Kurt Nezir Cina
Kabash 1870 - Shkoder 1913

Kurt Cina u lind ne Kabash me 1870. Ne moshe madhore hyri ne xhandamerin turke te kazase se Pukes, ku dallohej ne rujtjen e rendit dhe te udhes se karvaneve Shkoder-Kosove. Me keqsimin e situates politike gjate viteteve 1908-1912 ai ishte me krahun qe pushtimit  serbomalazez. K.Cina ishte per marreveshje me "komiten" kryengrindjes e cila nuk i duhej te cenonte udhen e karvaneve dhe qendren e kazase se Pukes. Ne keto qendrime fitoi krahu radikal per kryengritje te pergjithshme pa marr parasysh rrezikun e pushtimit te eger serbomalazez i cili po qendronte mbi toke.
Me fillimin e Luftes Ballkanike dhe rrethimit te Shkodres bashke me qindra pukas qendroi ne mbrotje te ketij qyteti historik. K.Cina krahas kabashasve trima luftoi me guxim te ralle kunder pushtuesve serbomalazes. Per guximin, qe po tregonte, zotesine dhe gatishmerine per mbrojtjen e pozicioneve te zene, u caktua ne komanden e taborrit qe vepronte ne Berdice. Gjate kater muajve luftimesh te pergjakshme per mbrojtjen e Shkodres 1912-1913 Kurt Cina shquhej per shpirtin e sakrifices dhe frymen e rezistences kunder forcave armike. Per tu dhene zemer forcave mbrojtese qe drejtonte, luftoi me trimeri te rralle ne vijen e pare te zjarrit, ku me ne fund ra Deshmor i Atdheut, duke mbetur shembull trimerie e sakrifice.
Nuk dihet se kush e varrosi dhe ku u varros si qindra luftetare te tjere ne mbrojtje te Shkodres heroike, por kujtimi i luftes se tij u ruajt ne breza derisa edhe me Dekret nr.547, 1997 dekorohet me "Udherin per veprimtari patriotike." "Luftetar i shquar ne mbrotje te qytetit te Shkodres nga pushtuesit serbo-malazese ne vitet 1912-1913"
_____
Pergatiti: Forumi Puke
Burimi: Kabashi Puka qe ne lashtesi 2 fq.233
Dt.18.12.2013

No comments:

Post a Comment