Sunday, May 5, 2013

Pukes i shtohen edhe kater Deshmore.

       Sot 5 maj 2013 dita e deshmoreve e gjen rrethin e Pukes me kater deshmore me shume. 


      Ne fakt qe ne muajin nentor 2012 nje grup pune per vlersimin e figurave te shquara Pukjan i ka kerkuar Keshillit te qarkut Shkoder per vlersimin e 17 personaliteteve te njohura Pukjane.

      Nga kjo liste Ministria e Mbrotjes e Shqiperise ne muajin mars 2013 ka vendos te shpall Deshmore te Atedheut:

1. Keqan Qerimi ( Gusht 1912, Fshati Trun)

2. Frrok Kol Gjoni ( 23 korrik 1912,Qerret i vogel)

3. Ndue Marku ( 23 korrik 1912, Mille)

4. Ndoc Mark Deda ( ra ne luft kunder serbve v.1915, Berish)

      Per vlersimin e ketyre figurave te njohura te rrethit te Pukes eshte bere fale punes se realizuar nga Prof.Xhemal Meci i cili me perkushtim te madh ka grumbulluar faktet historike, fotografi etj per plotesimin e dosjeve per vlersimin e figurave te shquara te rrethit te Pukes.

      Ne kete shkrim po ju publikojme disa pjse nga kenget e kenduara nga repsodi i njohur Prendush Gega

1. Ne at stanboll po kendon gazeta
    qarti paqen Ndoc Mark Deda,
    Si nep armt sa te jet jeta.
    Si nep armt Ndoci sak,
    Per pa i la saptit me gjak.


2. Frrok Kol Gjonin me Marash Markun
    Thojn Gjymjetin do ta qarsim,
    Nuk i lam zaptit e ri
    Kam shkru token per me i ri,
    Kam shkru pleq e djem te ri,
    rend me rend per askeri.


3. Ai Ndue Marku trim dai,
    Se ka Milla shoqin e tij,
    Shoqi i ti kerkund se gjen,
    Bash ne tabe* paska mbet.

________
Pergatiti: Forumi Pukjan
Burimi: Prof. Xhemal Meci dhe Gezim Kopani
Date: 5 maj 2013

Shenim: *Tabe dmth: pozicion
No comments:

Post a Comment