Sunday, May 26, 2013

Disa toponime mbi fshatin Xathe, Puke


Ne disa toponime ,emertime vendesh,ne Xath ,krahas emrave si Qafa e Klyzes Podi i Dervishit,Podi i panjes,Qafa e Mjetes,etj te ben pershtypje nje emertim jo aq i vjeter ,por qe askush nga studiuesit nuk eshte munduar te hulumtoje!E kam fjalen per vendin e quajtur Varri i Din Kamberit!Nuk eshte nje vend imagjinar ,dhe as i rreme por eshte nje vend ne mes te bjeshkes ,afer Qafes se Klyzes qe ka lidhje me ngjarjet e vitit 1911! Kure Serbia mesyu trojet shqiptare dhe ushtria e saj kishte per mision rrethimin e Shkodres per t'i ardhur ne ndihme ushtrise Malazeze,krahina e rruges se madhe.Vaspas,Piste Gdheshte te malziut(Jo malazez )se bashku me fshatrat Xathe Dardhe,Flet etj oeganizuan qendresen me pushke ne dore !Krahas Zeq Demes nga Dardha,Osman Hoxhes e Bajram Hazirit ne Flet,njeri qe dha edhe jeten per mbrojtjen e vendit ,ishte edhe Din Kamberi!Din Kamberi me sa kam degjuar nga te vjetrit ,ishte i lagjes Kolecit!Ai se bashku me te tjeret nga Xathi organizuan qendresen kunder Serbit duke u bere shkak qe mje bataljon serb te mbesin ne gryken e Fletit !Akoma edhe sot gjenden shenjat e istikameve(Llogoreve) ne Kodren e madhe -kodra perballe fshatit tone!Kure ushtria serbe erdhi per te dyten here dhe mori operacionin ndeshkimor kunder zones me djegijen e shtepive dhe me reprazalje ndaj popoullsise,banoret e Xathit ashtu si te Fletit dhe te fshatrave qe bene qendrese moren rrugen drejt Iballes,Din Kamberi me te tjere burra vendosen mos me i leshue trojet dhe me pushke ne dore i duelen balle per balle ushtrise serbe!Serbet e kapen Din Kamberin dhe se bashku me dy te tjere i ngjiten lart ne bjeshke dhe i pushkatuan dhe aty u varrosen!Prej ketej ai vend ne mes te bjeshkes u quajt Varri i Din Kamberit,por mjerisht askush nuk u kujtua ta permende as edhe nje here vepren patriotike te ketij trimi bir i Xathit per te cilin dha edhe jeten!Do te ishte mire qe studiuesit te mos e lene ne heshtje por te hulumtojne per vepren heroike te ketij trimi qe na nderoi para 100 vjetesh por qe nuk harrohet kurre!!!
_____
Autor: Hazir Velaj
Publikon: Forumi Pukjan 

No comments:

Post a Comment