Friday, January 11, 2013

Puka ne dy fronte lufte kunder pushtuesve serbe (I)


PUKA  NË  DY FRONTE LUFTE  KUNDËR  PUSHTUESVE SERBË
 1912 - 1913


Nga: Xhemal Meçi                                                               


        "Dy mije vet (pukas) kan dale komite,
     Gjashte taborre (serbe) kan mbete prej dite!

Foronti 1: VASPAS – PISTË – FLET – MICOJ – HADROJ (Pukë)

Foronti 2:Mbi 400 luftëtarë pukas në ndihmë të Shkodrës së rrethuar


 -  PRITA E VASPASIT,  10 nëntor 1912,  me rënien dëshmor  Ismail Arifin, Neza;
 -  PRITA E PISTËS,  11 nëntor,  me  dëshmor Halil Mustafën;
-   PRITA E FLETIT, Fleti me Rrugmadhe, me  dëshmor Osman Hoxhën;
-   TRE SULMET serbe të regjimentit  “DRINA” , 12-13 nëntor, nuk e thyen  dot  FLETIN;
-  “ SERBI  ASHT  STRUK  RRUGSH  E  NUK  DEL  SAJ  TUTSH.” ( i frikësuar );

KUJTESA  HISTORIKE,  BURIMI  KRYESOR  PER LUFTEN  ME  PUSHTUESIT SERBË

Në Goskë e Pistë na treguan në veçanti se si e kishte mësuar Halil Mustafa përdorimin e topit. Më 1909 Halili  ishte  mobilizuar jeniçer, ku ishte caktuar topçi në frontin  grek. Kur u kthye në Pistë më 1912 u përfshi në përgatitjet për ta pritë me luftë ushtrinë pushtuese serbe.
Në historinë e Shqipërisë  as që bëhet fjalë për atë rezistencë heroike kundër pushtuesve serbë nëpër “Luginën e Drinit” Kukës-Pukë apo Vaspas-Pukë, veç atyre  pak rreshtave ku tregohet flesh se 
“ Brenda disa ditëve armatat serbe pushtuan Prishtinën, Prizrenin dhe bashkë me forcat malazeze Gjakovën. Prej këtej ato kaluan nëpër luginën e Drinit, pushtuan Lumën, Mirditën e Matin dhe dolën në Lezhë. Një pjesë e tyre iu drejtuan Durrësit. Kurse kolona të tjera  u nisën  drejt veriut dhe së bashku me forcat malazeze, që kishin pushtuar Shëngjinin, plotësuan rrethimin e Shkodrës.”

      As këtu, as në vazhdim nuk përmendet fare Puka, që kishte shtrirjen kryesore luginës së Drinit:  VJERDHË ( pak km më në veri të MjedësZadrimë) deri te URA VEZIRIT ( fare afër Kukësit). Kjo “ pasaktësi “ e këtyre historianëve, autorë të këtyre botimeve    ( Tiranë, 1985, f. 493 si edhe Tiranë, 2002, f. 507 ) le për të dyshuar  për qëndrimin e tyre në studimet historike, sepse Puka ka pasë gjithmonë rëndësi në lidhjet  Shkodër – Kosovë, ku udhët  e tyre kryesore  kalonin nëpër Pukë, për më tepër deri nga fundi i viteve 1960 dhe pjesërisht derisa u ndërtua “ Autostrada e Kombit”.  Ky qëndrim besoj të trajtohet në një shkrim  tjetër. Rëndësi ka fakti se sot kemi burime të mjaftueshme për ta pasqyruar rezistencën e pandërprerë  PESË MUJORE të malësorëve pukas kundër pushtuesve shovinistë serbë, jo vetëm nëntor 1912-prill 1913, por  në vazhdim edhe më 1913 dhe 1915.
     Më 1969, në “kuadrin e 25-vjetorit të çlirimit” u dha porosi nga Qendra që të shkruheshin historikët e fshatrave dhe të rretheve. Kjo detyrë nëpër rrethe iu caktua seksionit të arsimit pranë  komitetit ekzekutiv , sepse  këtë detyrë duhej ta kryenin arsimtarët nën “ drejtimin e organizatës-bazë të Partisë”e cila do të kërkonte që, historikët në fjalë, do të përshkoheshin nga “boshti ideologjik i Partisë”. Por, kryesorja ishte fakti se gjatë kësaj fushate shumë arsimtarë  dhanë ndihmesën e tyre intelektuale për pasqyrimin e rolit të shumë personaliteteve vendorë,  që udhëhoqën qindra e mijëra malësorë në ngjarjet kryesore historike, që  prej Lidhjes Shqiptare të Prizrenit e deri në  LANÇL.


   Në këtë aksion u caktova edhe unë,  si studiuesi kryesor  mes arsimtarëve të Pukës. Me që kisha  “probleme biografie”, sepse kam pasë dajen, Abdullah Salihin,  të dënuar politik, 1944-1967, më caktuan bashkëpunëtorë drejtues kuadro partiakë. Shfrytëzuam   vetëm për një muaj AQSH Tiranë, i cili ende nuk ishte i sistemuar, por vetëm i ndarë simbas  prefekturave. Sigurisht, ne të Pukës shfletësonim dosjet e Prefekturës së Shkodrës. Pas një muaji na thanë që të fillonim për hartimin e historikut të rrethit. Unë kërkova që të dilnim nëpër fshatra për të plotësuar  burimet arkivore  tepër të varfëra.
          Më në fund më paisën me një autorizim dhe fillova vetëm takimet nëpër fshatra sado të largëta e në vise të vështira,  ku shumicën e  këtyre fshatrave i kam kaluar  më këmbë, se shumica e tyre aso kohe, 1969, ishin  të palidhura me udhë automobilistike. Ajo që pati rëndësi të madhe për mua si eksplorues e studiues ishte fakti se m’ u dha mundësia që të  njihesha direkt  edhe me pjesëmarrës në  Kryengritjen e Përgjithshme të 1912-ës dhe të luftës kundër pushtuesve serbë e malazezë, jo vetëm në Pukë, por edhe në  Dukagjin, Tropojë, Lumë, Kosovë dhe  sidomos në mbrojtje të Shkodrës së rrethuar më 1912-1913, ku  shkuan qindra malësorë  vullnetarë  pukas në ndihmë të Shkodrës.

    PRITA E VASPASIT DHE PËRGATITJA E TOPIT PREJ HALIL MUSTAFËS NË PISTË

                         (Vaspasi dhe Pista me Mëgullë etj. janë fshatra të Malziut, sot me Kukës )

 Për të mbledhë kujtimet për luftimet në Vaspas dhe në Pistë dhe për topin prej druri të dardhës, që u përdor kundër forcave pushtuese serbe në nëntor 1912, filluam në Goskë dhe Pistë, më 3 qershor 1969, ku më shoqëroi mësuesi i Shkollës së Fletit, Xhemal Uka, i cili i njifte rrugët për Goskë, lagje e veçuar e fshatit Pistë. Po  më njohu   edhe me fshatarët dhe më përcolli për në Gdheshtë prej ku dolëm në rrugën kryesore automobilistike, ku hipëm në makinë për në  Pukë, kurse Xhemal Uka  për në Flet. ( Vitët e fundit, emigrant në SHBA).
        Në Goskë e Pistë takuam Sadri Velinë, Ali Hasanin, Selim Haxhinë, Ramadan Hoxhën dhe Rrahman Halil Mustafën. Kur arritëm te Rrahman Mustafa, ishim shumë të lodhur. Kishim ecë përmes vapës rrugëve me zbritje e ngjitje të vështira. Edhe pse kishte kaluar dreka, na priti bujarisht dhe na kthej një drekë të shpejtë. E shoqja ishte bi e Mehajve të Pukës, Beqë Brahimit. Na priti si për vëlla. U gëzuan që u shkuam në shtëpi, se ishin si të braktisur  për “ shkaqe biografie”, se  një i afërt i tyre ishte i arratisur politik në Perëndim.
        Organizatorët e rezistencës antiserbe, kishin përgatitë istikamet (pozicionet) për gjatë kurrizit shkëmbor në perëndim të fshatit Pistë. I shoqëruar prej Rrahman Halil Mustafës, i biri i Halil Mustafë Topçiut dhe prej mësuesit Xhemal Uka shkova dhe i pashë vend për vend. U mallëngjeva kur shihja ato shenja sikur flisnin me gojët e tyre për qëndresën kundër pushtuesve serbë. Prej aty shikoheshin mjaft mirë hyrjet prej luginës së Drinit poshtë deri përgjatë luginës së Fletit. Pashë  edhe vendin ku kishin pasë vendos topin. Gjë shumë interesante: edhe pas 57 vjetësh ai pozicion ende ishte  ruajtë mirë. Po kështu ishin përgjysëm edhe muret e istikameve me gurë të mëdhenj. Malësorët nuk i trazonin si “ amanet” i luftëtarëve të rënë  dëshmorë.        
        Halil Mustafa, ish-jeniçeri topçi, mori përsipër përgatitjen e një topi prej druri dardhe. Druri i dardhës  qenka i fortë edhe prej zjarrit të barutit dhe predhave përmes grykës së tij. Si prenë një dardhë të hershme fort dhe i dhanë formën e topit, kërkuan ndihmën e Prend Kovaçit, kovaçit të Sakatit që ta shtrëngonte “TOPIN” me rrathë të fortë hekuri. Prendi ishte kovaç i zoti. Nëntë vetë e morën në krahë për gjashtë orë udhë shkuarje-kthim. Prendi ua punoi me kujdes derisa i siguroi  që, trupi i dardhës, ishte kthyer në një grykë të vertetë ” topi “. Gjyle dhe barut i siguroi Bajram Jashari i Mgullës, fqinjë i Pistës. Ai  kishte lidhje me Lumë dhe Mat, ku kishte siguruar nja tridhjetë gjyle dhe barut boll. Si u bë çdo gjë gati, atëhere, ditë e natë bënin roje pranë topit. Të gjitha tregonin se lufta kundër ushtrisë pushtuese ishte e organizuar dhe me frymë kombëtare
         Lajmet prej Kosove ishin tepër tronditëse: atje serbët vrisnin çdo ditë me dhjetra kosovarë, qoftë edhe gra e fëmijë, digjnin shtëpi, grabitnin e perdhunonin. Për të gjitha këto nëpër fshatrat e Malziut qarkullonte porosia e BAJRAM CURRIT dhe thirrja e Shkodrës“ ...po na hyni serbi mbrendë, zor se e nxjerrim ma jashtë, prandaj kush të jetë burrë  ta rrokin pushkën dhe t’ia ndalin të mësymen!” Kështu  pra, lufta   antiserbe kishte  kudo karakter të përgjithshem atdhetar.
        Ja si i kujtonte Rrahman Halili, i vitlindjes 1914, tregimet e pleqve që kishin përjetuar atë luftë me pushtuesit serbë: 
“ ... tonët u lidhën me Besë që të luftojnë me serbët deri në vdekje prej Vaspasi dhe përgjatë Rrugmadhes, prej Truni deri në Flet. Vaspasi me ZMAJL (Ismail) ARIFIN e kishin da menden : veç me pushkë me i dalë serbit para. Ishin lidhë edhe me zonën e  Fletit (Trun-Flet). S’ flente kush  ditë as natë, veçse gjithë angth ishin në pritje të ardhjes së ushtrisë serbe. Marak ishin për punë të armëve. Pak kush kishte armë të kohës.
          Kur kaloi ushtria serbe Qafprushin, e morëm vesh këtu. Po ishin pak në fillim, si punë patrolle  (zbuluesish).  Ecshin udhës si udhtarë: pa u ndalë, pa prekë asgja dhe pa trazuar  njeri. Po ama burrat e Vaspasit dhe Rrugmadhes ishin gati në armë shtërngue dhe vetëm pritej që t’ia bante diku “ Bam”. Dhe kjo nuk vonoi, se mbas asaj patrolle nuk zgjati dhe ja mbrrini ushtria. Ishte ushtri e jo mahi. Nuk kishte të sosun vargu i tyne. Të armatosun ishin mirë. Edhe topa kishin me vete. Ah sikur të kishin edhe tanë asi armësh! S’kishte me pasë ushtri t’i shkelte malet.
         E paskan pasë marrë vesht se në Vaspas e Pistë ia kishin ba benë, se do ta pritshin me pushkë. Një yrysh banë dhe ranë në Vaspas. Aty u kishin ba pritë.Po nam( qendresë burrash) la ZMAJL ARIFI. Hyni në istikam (pozicion) dhe vendosi të luftonte derisa të vdiste në luftë me serbë. Shokët që po tërhiqeshin, kërkuan ta merrnin me vete. Po Zmajl Arifi nuk pranoi, se ishte plagosë randë,veç u la amanet të kujdeseshin per vete e popullin. Iu sulën serbët prej të gjitha anëve. Po Zmajli ishte trim dhe shejtar i zoti. I faroi sa ju afruan. Kur ja kanë numëruar, thoshin se ishin 22 serbë të vramë prej tij. ” 

Avdi Selman Arifi tregon për Luftën e Vaspasit: “ Baba jem, Selmani, i vëllai i Zmajl Arifit, ishte në luftë krahas të vëllait me 20 burra, se të tjerët i kishin shkue në ndihmë SHKODRES së rrethueme prej serbëve e malazezëve. Serbët që kishin rretue Zmajlin, na thoshte baba, komandoheshin prej nji oficeri perbindsh. Ishte i madh dhe truplidhun. 18 pushkë i kanë ra e nuk u rrxote. Kur e kanë marrë 18 plumba, ka ra si lis per tokë. Zmajli luftoi në llogore derisa e murën disa plumba. Ka edhe kajken, nji kajk e fortë që erdh prej Kabashi të Pukës:   
                                             
                                                        “Djalë ish kanë Zmajl Arifi! 
Zmajl ish kanë djalë...
Ma ka çue SHKODRA nji fjalë.
Nji fjalë SHKODRA ma ka thanë: 
“Teslim Serbit mos me ju bamë!”
                         ... Zmajl Arifi n’ istikam.                           
 N’ istikam ai kur ka hi 
Ballë per ballë me ket Serbi’
 E mur pushka bri  më bri! 
Bri më bri tuj luftue.

Nji fjalë nanes me m’ ja çue: ...

Tri herë veten e kam pague, 
Njizet serb i kan palue! 
Njizet ser e nji kumandar!_______

Autor: Xhemal Meçi (Medalje e arte, "Mjeshter i madh i punes",Pergjegjes i Muzeut Historik Puke)
Pergatiti: Gezim Kopani
Publikon: Forumi Pukjan
Ilustrimi fotografik: Xhemal Meçi
Shenim: Ky artikull eshte botuar edhe ne gazeta te ndryshme.

No comments:

Post a Comment