Thursday, January 12, 2012

Ismail Xhemali


Ismail Xhemali lindi me 11.01.1928 ne nje familje te njohur ne qytetin e Pukes. Ai qe ne moshe te vogel per arsye ekonomike fillon te punoj si ne Puke po ashtu edhe ne Shkoder. Ismaili ishte i dhene shume pas muzikes madje ai dinte tju binte edhe veglave muzikore. Ne festivalin e pere te Pukes ai ka qene drejtues artistik si dhe luante edhe si instrumentist.
Nder pasjonet e tij ka qene edhe futbolli.Ai per disa vite ka luajtur me ekipin e Terbunit, per shkathtesin ne futboll gjate nje ndeshje me granizonin ushtarak spikatet nga drejtues te ekitit te Partizanit, ato i kerkuar qe Ismaili te behej pjese e Partizanit por per arsye te ndryshme e financiare familja nuk e la te merrte pjese.
Ismail Xhemali ka qene kryetar i kooperatives bujqesore, drejtori i ndermarrjes se tregetise, drejtues te ndermarrjes se gjeologjise etj. Ismail Xhemali mbahet mend pasi ai ka dhene nje kontribut te madhe ne elektrifikimin e rrethit te Pukes . Ai eshte autori i ndertimeve te medha si ujesjelles dhe kanale vaditese si ne Puke, Fush-Arrez po ashtu edhe ne fshatin Qerret.
Per arritjet e medha sistemi komunist i asaj kohe e denoi ne emer te popullit me pretekst "sabotim ne miser,nga fondi i dritherave te bukes" etj. Nga sajimet e deshmitareve ne sallen e gjyqit edhe pse ishin shoke te tij ai u denuar me burgim nga nuk dole me.
Ismail Xhemali ndroi jete me 15 maj te vitit 1981.

________
Publikon : Forumi Pukjan
Pergaditi: GK
Ilustroi: Forumi Pukjan

No comments:

Post a Comment